Sposób przygotowania

Uwielbiam łączenie smaków z różnych kuchni .Ciekawi mnie jak posmakują nasze rodzimy produkty w zestawieniu z przyprawami z odległych miejsc .
Zagotować trawę cytrynową w wodzie i odstawić by się dobrze zaparzyła .Przecedzić .
Piersi kurczaka natrzeć Fixem i łyżeczką płynnego miodu - zostawić na 15 minut.
Ogórki obrać , odciąć oba końce .Przekroić na pół wzdłuż i wydrążyć delikatnie łyzeczką pestki.
Na patelnię wlać olej , miód , sos chili i Sambal Oelek - wymieszać .Zagotować .W sosie układać połówki ogórków i smażyć na małym gazie tak by miód zmieszany z przyprawami karmelizował się na ogórkach .Delikatnie przewracać tak by ogórki .Po 3 minutach smażenia podlać kilkoma łyżeczkami naparu z trawy cytrynowej i poczekać aż płyn odparuje . Przewrócić ogórki i wlać jeszcze 2-3 łyżki naparu. Znów odparować płyn. Po tym czasie ogórki powinny być jeszcze w miarę jędrne a jednocześnie ,, szkliste \" i przejść smakiem przypraw.
Rozgrzać patelnię grillową , posmarować ją delikatnie olejem ( pędzelkiem ) i piec na niej mięso z obu stron ( po 5 z każdej ) aż się zrumieni , potem skropić mięso resztą naparu z trawy cytrynowej i przykryć pokrywką tak by była uchylona lekko - dusić 10 minut . Po tym czasie sprawdzić czy mięso jest już dobrze usmażone ( jeśli trzeba jeszcze dosmażyć ).
Podawać z ryżem na sypko .

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    pychotkaa
  • 1
    original
    Opublikowano

    ajres

    poleacm
  • 2
    original
    Opublikowano

    Beatris

    Fajny przepis.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !