Sposób przygotowania

Przygotowanie zalewy:
Zagotować wodę wraz cukrem, solą, 10 ziaren pieprzu, 10 ziaren ziela angielskiego, 5 połamanych liści laurowych. Po zagotowaniu wyłączyć, wlać ocet i wymieszać.

Ogórki umyć.

Do słoików najpierw wkładamy kilka łodyg kopra, 3 ziarenka pieprzu, 1 płaską łyżeczkę gorczycy, 2 połamane liście laurowe, chrzan pocięty w paski - 2 na samo dno a potem z 3 pomiędzy ogórki. (im więcej chrzanu tym ogórki będą chrupciejsze).
Ogórki wkładamy pionowo do słoika - jasny kolor ogórka musi być na dnie słoika, ogórki nie będą wtedy gorzkie. Potem dopełniamy słoik mniejszymi ogórkami.
Zalać zalewą i gotować ok. 10 min, gdy ogórki na dnie słoika zaczną się robić jasne wyjąć z wody i odstawić stawiając słoik do góry nogami, przykryć ręcznikiem.
Smacznego.

Komentarze

  • 3
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    ciekawe
  • 0
    original
    Opublikowano

    Agnieszka191

    tez robię
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    jolaxa1

    ekstra
  • 2
    kucharka
    Opublikowano

    gosia47-47

    pyyycha
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Karolcia12

    poproszę słoiczek
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Barbara/zuza22_85

    też takie robie
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    ma-pl

    robięi dentycznie
  • 2
    original
    Opublikowano

    plocia

    Witam i dziękuję za odwiedzenie mojego przepisu.
  • 0
    original
    Opublikowano

    IwonaKa

    pycha,domowe najlepsze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !