Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kruche ciasteczka z pianką

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

50 dag mąki
25 dag masła
5 dag cukru pudru
Pół białka
1 opakowanie cukru waniliowego
5 dag łuskanych orzechów rozdrobnionych
żółtko jajek 2 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: kruche ciasteczka z pianką

Mąkę posiekać nożem z masłem i cukrem pudrem, dodać żółtka i pól białka. Jeszcze trochę posiekać, zagnieść- wszystkie składniki połączyć w jednolite gładkie ciast. Tak wyrobione ciasto wstawić do lodówki na czas jednej godziny. Po wyjęciu rozwałkować ciasto, używając do posypania mało mąki. Przygotować foremki i wykrawać z rozwałkowanego ciasta-ciasteczka układające je na wysmarowanej tłuszczem blasze. Ciastka posmarować ubitym białkiem i posypać orzechami. Rozgrzać piekarnik i piec w temperaturze 150 stopni, uważać by ciastka się nie przypaliły.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bart 28.12.2010 21:43
pyszności
Jaheira11 28.12.2010 21:28
przepis naprawdę kuszący

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak