Sposób przygotowania

Oprawionego karpia bez głowy i ogona pokroić na długie dzwonka, ułożyć na dnie garnka, wlać tylko tyle wody, aby zakryła rybę. Gotować na małym ogniu aż będzie miękka. Czosnek wymieszać z sokiem z cytryny, dodać do ugotowanej ryby, ostrożnie wymieszać, zestawić z ognia, przykryć pozostawić przez godzinę. Ostrożnie wyjąć jeszcze ciepłą rybę łopatką do przewracanie mięsa, wyłożyć na półmisek, przybrać zieloną pietruszką i cytryną. Podawać z ziemniakami lub świeżym białym pieczywem. Z wywaru, w którym była gotowana ryba można przyrządzić sos, który podaje się oddzielnie. Tak przyrządzonego karpia możemy podawać na wigilie!

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !