Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mój własny pomysł na jeżyki z ryżem i marchewką

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mielone mięso wieprzowe 50 dkg
ryż 1 torebka
marchew 2 sztuki
cebula czerwona 1 sztuka
mąka 2 łyżki
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka
śmietana 50 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Mój własny pomysł na jeżyki z ryżem i marchewką

Ryż zalać wrzątkiem i zostawić na 10 minut. Po tym czasie odcedzić. Dodać do niego mięso mielone oraz startą na dużych oczkach marchewkę. Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę. Wszystko razem zagniatamy i przyprawiamy. Formujemy klopsiki, które opiekamy na gorącym tłuszczu. 50 ml śmietany wymieszać z 400 ml zimnej wody. Dodajemy do tego mąkę, zioła i przyprawy. Zalewamy tym klopsiki w rondelku i dusimy ok. 45 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mirosława4 06.01.2012 18:31
super te jeżyki:)
Iwona51
Iwona51 08.10.2011 10:24
pycha
IKrakowianka 15.08.2011 15:11
wygląda zachęcająco
MAR3STA 19.01.2011 21:56
świetny obiadek, lubię takie mięsko:)
Joanna108
Joanna108 14.10.2010 08:44
Bardzo lubię mielone z dodatkami, zazwyczaj wychodzi to smacznie.
marzencia2007 01.09.2010 12:46
wygladaja super :) fajny pomysł :)
RenataZ-et 01.09.2010 12:27
Świetny pomysł i na pewno bardzo dobra potrawa, dodaje do swojej księgi :)
Margo1 01.09.2010 09:59
Super jedzenie , na pewno zrobię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak