Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zupa z dyni

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

200 g dyni
300 g mleka
2 g mąki
10 g cukru
olejek migdałowy
sól
Cisto:
500 g mąki
jajko 10 g
jajko 2-3 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: zupa z dyni

Dynie oczyścić z pestek, pokroić w kostkę, ugotować w małej ilości wody, przetrzeć przez sito. zagnieść ciasto na zacierkę- wysypać mąkę na stolnicę zrobić w niej zagłębienie i wbić tam jajka. Dodać trochę wody i posolić, wymieszać składniki, zagarniając nożem po trochę mąki, aż do całkowitego połączenia- następnie wyrobić ręką ciasto- ciasto powinno być gładkie- uformować z ciasta kulę.. Zagotować mleko. Na gotujące się mleko sypać zacierkę startą na tarce o dużych oczkach. Dodać dynię, zagotować, doprawić do smaku solą, cukrem i olejkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak