Sposób przygotowania

Wołowinę zmielić. Cebulę i czosnek, obrać, posiekać. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, zeszklić cebulę razem z czosnkiem, dodać do wołowiny. Doprawić masę solą pieprzem, majerankiem i dosypać proszek grzybowy, dokładnie wyrobić. Ziemniaki zmielić, ugnieść w misce. Podzielić masę na 4 m/w równe części (na krzyż), jedną część wyjąć a w jej miejsce wyspać dokładnie tyle samo mąki ziemniaczanej. Dodać odjętą część ziemniaków z powrotem i zagnieść masę, wyrobić. Nabierać porcje masy, ok. 2 łyżek, lekko rozpłaszczać na dłoni. Na środek kłaść po trochu masy mięsnej i zlepiać dokładnie brzegi formując okrągłe kluski. Gotować je partiami w osolonym wrzątku ok. 10 min., ale na wolnym ogniu żeby się nie rozpadły. Przed podaniem okrasić cebulką zezłoconą na oleju.

Komentarze

  • 6
    original
    Opublikowano

    Agnieszka_B

    Z wołowina nie próbowałam... Ale Twoje wyglądają bardzo apetycznie:)
  • 1
    14344131_1175334835846825_6586112930612941972_n
    Opublikowano

    Ewa104

    Już dodałam do swojej księgi i zrobię.Pysznie się zapowiadają.
  • 2
    100_7604
    Opublikowano

    misia53

    Mniam...
  • 4
    original
    Opublikowano

    banditka

    fajne
  • 1
    original
    Opublikowano

    Joanna83

    robiłam takie,może nie do końca tak jak w tym przepisie,bo nie dawałam proszku grzybowego.Hmm...posmak grzybków?Czemu nie! :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    jolajka

    mimo, że jest późno chętnie bym się skusiła,
  • 2
    original
    Opublikowano

    joanna77

    poproszę choć jedną
  • 3
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    bardzo proszę :-)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !