Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placki ziemniaczane z nadzieniem grzybowym

4.0
(22)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Placki ziemniaczane z grzybami to wyjątkowa, aromatyczna propozycja na urozmaicenie tradycyjnych placków ziemniaczanych. W tym przypadku dodatek borowików nie występuje w postaci sosu. Zobaczcie sami tę ciekawą propozycję obiadową. 

Składniki:

ziemniaki 6-8 sztuk
jajko 1 sztuka
mąka pszenna 3-5 łyżek
borowiki 30 sztuk
olej do smażenia:
masło 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Placki ziemniaczane z nadzieniem grzybowym

Placki ziemniaczane można podać z dodatkiem sosu grzybowego, ale co powiecie na przygotowanie placków ziemniaczanych z grzybami, które stanowią ciekawe wnętrze placków? Nie tylko jest to ciekawy sposób na urozmaicenie sposobu podania, ale również zaskoczenie gości, którym takie placki można zaserwować. To będzie pyszne i ciekawe danie. 

1. Grzyby dokładnie oczyścić, jeśli trzeba opłukać i dobrze osuszyć. Cebulę obrać, pół posiekać drobno, a pół zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.

2. Rozpuścić na patelni masło z 1 łyżeczką oleju, zeszklić posiekaną cebulę, dodać cienko pokrojone grzyby. Smażyć kilka minut mieszając aż odparuje sok z grzybów. Doprawić solą, pieprzem i niewielką ilością tymianku, przestudzić.

3. Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać startą cebulę, jajko i mąkę, doprawić solą i pieprzem, wymieszać dokładnie. Jeśli ziemniaki są wodniste można dodać nieco więcej mąki.

4. Na patelnię z rozgrzanym olejem kłaść porcje ciasta ziemniaczanego (ok. 1 czubatej łyżki) lekko je rozpłaszczając. Na środek placka dodajemy łyżkę grzybów i przykrywamy znowu czubatą łyżką ciasta ziemniaczanego. Smażymy po kilka minut z obu stron aż ładnie się zrumienią. Podałam z sosem tzatzyki.

Odkryjcie harmonię smaków w plackach ziemniaczanych z grzybami. Połączenie tradycyjnych, doskonale znanych smaków w tym przepisie skradnie Wasze serce. Delikatne w smaku ziemniaki i wyraziste grzyby, to wyjątkowo aromatyczne połączenie. Przepis ten sprawdzi się zarówno na obiad, jak i przekąska na każdą okazję. Poznajcie ten smak w plackach ziemniaczanych z grzybami. Więcej przepisów na placki ziemniaczane znajdziecie w serwisie doradca Smaku. 

Placki ziemniaczane z gulaszem

Placki ziemniaczane z cukinią 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Martysia 15.03.2011 14:27
świetny przepis
Barbara/zuza22_85 06.03.2011 00:07
super :)
eli_555 01.02.2011 23:03
Pycha i jeszcze z grzybami.
Agnieszka_B 01.09.2010 10:13
Uwielbiam placki ziemniaczane:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak