Sposób przygotowania

nie podaje określonych proporcji, bo jeżyny dojrzewają różnie i ja taki jeden sok robie przez kilka dni, a ilosc cukru zależy od ich kwasowoci, ale na 1kg owoców ponad pół kilo cukru. jeżyny wkladamy do dużego słoja i przesypujemy warstwowo cukrem, co kilka dni można dodawac kolejne porcje owoców, po ok 6 dniach odciskamy wytworzony sok (słoj musi stac na słonecznym parapecie) i przelewamy do buteleczek. pasteryzujemy 10-15 minut i sok doskonale sie przetrzymuje nawet kilka sezonów!

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Karolcia12

    uwielbiam takie soki
  • 2
    original
    Opublikowano

    plocia

    W tym roku robiłam pierwszy raz i faktycznie smaczne
  • 0
    original
    Opublikowano

    monisia1977

    pycha
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Małgorzata106

    też muszę taki zrobić
  • 2
    original
    Opublikowano

    Dorian

    na zime cudowny...
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    super
  • 1
    original
    Opublikowano

    edi

    fajny:)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !