Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sok z jeżyn na zime

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jeżyny
cukier

Przepis i sposób przygotowania na: Sok z jeżyn na zime

nie podaje określonych proporcji, bo jeżyny dojrzewają różnie i ja taki jeden sok robie przez kilka dni, a ilosc cukru zależy od ich kwasowoci, ale na 1kg owoców ponad pół kilo cukru. jeżyny wkladamy do dużego słoja i przesypujemy warstwowo cukrem, co kilka dni można dodawac kolejne porcje owoców, po ok 6 dniach odciskamy wytworzony sok (słoj musi stac na słonecznym parapecie) i przelewamy do buteleczek. pasteryzujemy 10-15 minut i sok doskonale sie przetrzymuje nawet kilka sezonów!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

edi 30.01.2012 11:06
fajny:)
pigila
pigila 21.11.2011 16:34
super
Dorian 04.10.2011 10:31
na zime cudowny...
Małgorzata106 27.02.2011 21:35
też muszę taki zrobić
monisia1977 03.02.2011 08:45
pycha
plocia 23.11.2010 21:50
W tym roku robiłam pierwszy raz i faktycznie smaczne
Karolcia12 19.10.2010 13:43
uwielbiam takie soki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak