Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pomidory nadziewane mięsem

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pomidory 10 sztuk
jajko 2 sztuki
masło 1 łyżka
cebula biała 1 sztuka
posiekany koperek lub natka 1 łyżka
sól, pieprz do smaku
tłuszcz do smażenia 1 łyżka
wołowina gotowana 25 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: Pomidory nadziewane mięsem

Pomidory umyć, ściąć nożem na 1/3 wysokości, wydrążyć łyżką miękisz i przetrzeć przez sitko. Mięso zmielić, oddzielić białka od żółtek, żółtka utrzeć z masłem. Mięso i żółtka razem wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać posiekaną zieleninę. Jeśli masa jest za sucha, dodać łyżkę mleka. Na końcu ubić pianę, wymieszać z masą. Podsmażyć w garnku drobno posiekaną cebulę, nie dopuszczając do zrumienienia. Ułożyć na tłuszczu pomidory nadziane masą, podlać przecierem i dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. 20 minut. Przed podaniem posypać zieleniną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 30.12.2011 10:56
pycha
Joanna108
Joanna108 08.04.2011 16:39
fajny pomysł
RenataZ-et 03.09.2010 10:58
Ojj, tak takie pomidorki są pycha i świetnie wyglądają
Margo1 31.08.2010 12:22
lubię a zwłaszcza że z wołowiną

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak