Sposób przygotowania

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Dodać cukier, cukier waniliowy i żółtka. Następnie dodać wodę i delikatnie wmieszać mąkę z proszkiem. łyżkę mąki zostawić do obsypania truskawek. Ciasto wylewamy na wysmarowaną tłuszczem blaszkę. Truskawki wcześniej umyte, odszypułkowane i osączone podzielić na 2 części. Jedną część truskawek obsypać mąką i ułożyć na cieście. Ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 35 - 40 minut. Ciasto zostawiamy do ostygnięcia. Galaretki rozpuścić w trzech szklankach przegotowanej wody i odstawić do stężenia. Ugotować budyń dodając więcej cukru niż w przepisie na opakowaniu. Do ostudzonego budyniu dodać margarynę i wyrobić na jednolitą masę. Tak przygotowaną masę wyłożyć na ciasto.Następnie układamy odłożone truskawki i zalewamy tężejącą galaretką.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !