Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Parowańce

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 20 g
masło płynne 2 łyżki
żółtko jajek 2 szt
mąka 2 szkl
mleko 1 szkl
sól
cukier 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Parowańce

W ciepłym mleku z dodatkiem cukru i łyżki mąki mieszamy rozkruszone drożdże.
Do wyrośniętych drożdży dodajemy żółtka, sól, mąkę i wyrabiamy lekkie ciasto. Dodajemy masło i przez chwilę całość wyrabiamy.
Naczynie z ciastem odstawiamy w ciepłe miejsce, przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi objętość,dzielimy na części, każdą wyjmujemy na posypaną mąką stolnicę, lekko wyrabiamy (przez minutę).
Ciasto rozwałkowujemy na wysokość centymetra, wykrawamy szklanką krążki, przenosimy na wyłożoną ściereczką i oprószoną mąką tacę, i trzymamy w ciepłym miejscu.
Szeroki garnek napełniamy do połowy ciepłą wodą, przykrywamy złożoną kilkakrotnie gazą, umocowujemy na brzegu związując mocną tasiemką.
Gdy woda w naczyniu się zagotuje kładziemy na przygotowanej gazie po kilka wyrośniętych klusek, przykrywamy wysoką pokrywą i parujemy przez 7 minut (czas zależy od wielkości klusek).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna146 06.05.2011 12:32
super przepis, moim dzieciom bardzo smakuje taka kolacja: parowańce z jogurtem

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak