Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczka malinowe

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1,5 szklanka
cukier 0,4 szklanka
cukier waniliowy 1 paczka
margaryna 180 g
żółtko jajek 2 szt
białko 2 szt
cukier puder 5 łyżek
sok z cytryny 1 łyżka
malinki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka malinowe

Ze składników zagniatamy ciasto i wkładamy owinięte folią do lodówki na 30 min. Do ciasta nie dodajemy więcej mąki mimo, że będzie lepkie, bo się zrobi zbyt kruche i ciężko będzie rozwałkować do wykrawania ciasteczek. Następnie rozwałkowujemy kawałki ciasta na placki grubości ok 5 mm i foremkami wycinamy ciasteczka. Pieczemy w 170 st ok 15-20 min. Robimy lukier z białek, cukru pudru, soku z cytryny i malinek. Miksujemy wszystko. Po wystudzeniu, ozdabiamy ciasteczka wedle gustu i pomysłowości lukierem i rodzynkami lub dekorkami lub kokosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak