Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

drożdżowy placek z rodzynkami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto: mąka 3 Szklanki
mleko 1 szklanka
masło 4 łyżki
cukier 4 łyżki
jajko
cytryna 1
woda 3 łyżki
cynamon Prymat 1/2 łyżeczki
drożdże 5 dag
lukier 6 łyżek
cukier 6 łyżek
Nadzienie: 24 dag
rodzynki 24 dag

Przepis i sposób przygotowania na: drożdżowy placek z rodzynkami

W mące zrobić dołek wkruszyć drożdże posypać je łyżeczką cukru. Rozgrzać połowę mleka polać drożdże i lekko wymieszać z częścią mąki. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Sparzyć cytrynę i otrzeć skórkę. Podgrzać tłuszcz z resztą mleka. Wsypać pozostały cukier i szczyptę soli. Wbić jajko i dobrze wymieszać dodać skórkę cytrynową. Całość wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawić na 25- 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Posypać mąką blat rozwałkować ciasto na kształt prostokąta. Delikatnie posmarować powierzchnię ciasta tłuszczem. Opłukać rodzynki równomiernie posypać ciasto a potem delikatnie zwinąć w roladę i pokroić na 24 równe porcje. Nasmarować blachę tłuszczem „zawijanki” układać tak by ściśle do siebie przylegały. Wstawić do piekarnika początkowo na 150 stopni a potem podnieść do 180 stopni. Po upieczeniu polać lukrem koniecznie ciepłe ciasto.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 31.08.2010 13:03
Jeden z moich ulubionych

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak