Sposób przygotowania

W mące zrobić dołek wkruszyć drożdże posypać je łyżeczką cukru. Rozgrzać połowę mleka polać drożdże i lekko wymieszać z częścią mąki. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Sparzyć cytrynę i otrzeć skórkę. Podgrzać tłuszcz z resztą mleka. Wsypać pozostały cukier i szczyptę soli. Wbić jajko i dobrze wymieszać dodać skórkę cytrynową. Całość wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawić na 25- 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Posypać mąką blat rozwałkować ciasto na kształt prostokąta. Delikatnie posmarować powierzchnię ciasta tłuszczem. Opłukać rodzynki równomiernie posypać ciasto a potem delikatnie zwinąć w roladę i pokroić na 24 równe porcje. Nasmarować blachę tłuszczem „zawijanki” układać tak by ściśle do siebie przylegały. Wstawić do piekarnika początkowo na 150 stopni a potem podnieść do 180 stopni. Po upieczeniu polać lukrem koniecznie ciepłe ciasto.

Komentarze

  • 0
    zdjecie0618_fit-800-600
    Opublikowano

    Margo1

    Jeden z moich ulubionych

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !