Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kora orzechowa

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

białko 8
cukier drobny 20 dag
żółtko jajek 3
mielone migdały 10 dag
kokos 10 dag
rodzynki 10 dag
mąka pszenna 1 łyżka
łyżeczka proszku do pieczenia
Puszka brzoskwiń 1
masło 1,5 kostki
cukier drobny 3 łyżi
budynie śmietankowe bez cukru 2
woda 3/4 szklanki
mąka pszenna 1 łyża
żółtko jajek 5
kawa
spirytus
delicje 3 opakowania
orzechy 10 rozdrobnione

Przepis i sposób przygotowania na: Kora orzechowa

9 pierwszych składników wykorzystujemy do wykonania placka. Białka ubić na sztywną pianę. Do tak ubitych dodać stopniowo cukier, żółtka ,orzechy, rodzynki, kokos, mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia. Otrzymaną masę wylać na 2 blachy ,piec 35-40 minut każdy. Pozostałe na krem. Brzoskwinie odcedzić. Budynie rozpuścić w ¾ szklanki wody, dodać mąkę i żółtka, całość rozmieszać i wlać do gotującego się soku brzoskwiniowego z cukrem. Ugotować budyń, przestudzić. Budyń połączyć z utartym masłem. Tak przygotowanym kremem posmarować jeden placek, na to ułożyć delicje, nasączone w mieszance kawy i spirytusu. Na delicje wykładamy krem i kładziemy drugi placek. Jego wierzch smarujemy cienko pozostałą częścią kremu, układamy cząstki brzoskwiń i zalewamy galaretką brzoskwiniową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

joanna77 06.06.2011 11:43
śliczny
Agnieszka_B 30.08.2010 20:38
Pyszności:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak