Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

arkówka z serem na beszamelowych ziemniakach

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ser żółty 100 g
ziemniaki 1 kg
przyprawa uniwersalna Kucharek 1 łyżka
Przyprawa do mięs Prymat do smaku
pieprz, sól do smaku
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
Gałka muszkatołowa cała Prymat do smaku
masło 3 łyżki
mąka 3 łyżki
mleko 1 szklanka
olej do smażenia
karkówka 0,5 bez kości

Przepis i sposób przygotowania na: arkówka z serem na beszamelowych ziemniakach

Obrane ziemniaki pokroić w cieniutkie plastry 9najlepiej na tarce). Wrzucić do gotującej się wody z dodatkiem wegety i gotować 3 minuty. Odlać i przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Na patelni rzpuścić masło, dodać mąkę i jak się połączą , dolac mleko, doprawić solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową i smażyć aż zgęstnieje.
Do ziemnaków dodać listki laurowe i dokłądnie wymieszać z sesem beszamelowym.
Karkówkę pokroić w paski, przyprawić przyprawą do mięsa i podsmażyć na oleju.
zdjąć z patelni, odsączyć na ręczniku papierowym nadmia tłuszczu i układać w naczyniu żaroodpornym na ziemniakach.
Przykryć plastrami żółtego sera i zapiekać w 180 stpniach 30-40 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

janek64 28.05.2012 14:07
Jednym słowem przepis palce lizać :)
Kate131 08.12.2011 08:32
pycha
madagaskar 28.12.2010 07:44
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak