Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szczaw pasteryzowany na zimę

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szczaw 1 kg
oliwa

Przepis i sposób przygotowania na: Szczaw pasteryzowany na zimę

1. Usunąć z liści szczawiu ogonki, szczaw dokładnie umyć.
2. Przygotować rondel z wrzącą wodą, włożyć do niego drobno pokrojony szczaw. Zagotować.
3. Zagotowany szczaw, odcedzić i przełożyć do słoików, na wierzch każdego słoiczka dać 1 łyżeczkę oliwy z oliwek.
4. Słoiki zakręcić wstawić je do wody o takiej samej temperaturze jak wypełniający je szczaw. Pasteryzować 15 minut w temperaturze 80 st.C. Należy liczyć czas od chwili, kiedy woda jest bliska wrzenia. Do wrzenia jednak nie doprowadzać.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia47-47 31.01.2011 11:48
ekstra
IlonaAlbertos 09.01.2011 16:54
Uwielbiam zupę szczawiową. A takie pasteryzowanie daje możliwość cieszenia się nią przez cały rok :)
wedith1 01.09.2010 12:19
Super!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak