Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka noc

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 3 szt
cukier 1 szklanka
mąka pszenna 1 szklanka
mąka ziemniaczana 1 szklanka
proszek do pieczenia 1/2 paczki
mjargaryna roztopiona 1 szt
budyń waniliowy 1/2 paczuszki
margaryna miekka 50 g
jagody
białko 1 szt
cukier puder 3 łyżki
sok z cytryny 1 łyżka
sok z jagód
biała czekolda starta 5 kostek

Przepis i sposób przygotowania na: Babka noc

Jajka z cukrem utrzeć (lub zmiksować). Dodać mąki i proszek do pieczenia, utrzeć (lub zmiksować). Na końcu dodać roztopioną margarynę i szybko wymieszać (lub zmiksować).
Wylać do podłużnej blaszki na babkę.

Piec 1h-1h 15 min w temp. 150st, termoobieg, środkowy poziom

W czasie pieczenia babki robimy krem i lukier.
Na krem robimy budyń zgodnie z opisem na opakowaniu, ostudzamy (koniecznie). Jak nie ostudzimy krem będzie zbyt wodnisty. Następnie dodajemy stopniowo budyń do miękkiej margaryny i miksujemy.

Na lukier białka z cukrem utrzeć na pulchną masę, doprawić sokiem z cytryny. Dobrze zmiksować. Dodajemy sok jagodowy i miksujemy.

Po ostudzeniu, przekrawamy wzdłuż babkę ok 3 cm od spodu i smarujemy uprzednio przygotowanym kremem, posypujemy krem jagódkami, surowymi lub ze słoika. Następnie przekrawamy w jeszcze jednym miejscu i znowu smarujemy kremem, posypujemy jagódkami. Na wierzchu polewamy lukierem i przystrajamy jagódkami i czekoladą.

Wstawiamy babkę do lodówki do ochłodzenia. Wtedy nie będzie się rozwalać przy krojeniu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak