Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka dzień

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 3 szt
cukier 1 szklanka
mąka pszenna 1 szklanka
mąka ziemniaczana 1 szklanka
proszek do pieczenia 1/2 paczuszki
margaryna rozpuszczona 1 kostka
budyń waniliowy 1/2 paczuszki
margaryna miekka 50 g
sok jagodowy 5 łyżek
białko 1 szt
cukier puder 3 łyżki
sok z cytryny 1 łyżka
jagódki do przystrojenia

Przepis i sposób przygotowania na: Babka dzień

Jajka z cukrem utrzeć (lub zmiksować). Dodać mąki i proszek do pieczenia, utrzeć (lub zmiksować). Na końcu dodać roztopioną margarynę i szybko wymieszać (lub zmiksować).
Wylać do podłużnej blaszki na babkę.

Piec 1h-1h 15 min w temp. 150st, termoobieg, środkowy poziom

W czasie pieczenia babki robimy krem i lukier.
Na krem robimy budyń zgodnie z opisem na opakowaniu, ostudzamy (koniecznie). Jak nie ostudzimy krem będzie zbyt wodnisty. Następnie dodajemy stopniowo budyń do miękkiej margaryny i miksujemy. A do tego sok z jagód, miksujemy.

Na lukier białka z cukrem utrzeć na pulchną masę, doprawić sokiem z cytryny. Dobrze zmiksować.

Po ostudzeniu, przekrawamy wzdłuż babkę ok 3 cm od spodu i smarujemy uprzednio przygotowanym kremem. Następnie przekrawamy w jeszcze jednym miejscu i znowu smarujemy kremem. Na wierzchu polewamy lukierem i przystrajamy jagódkami.

Wstawiamy babkę do lodówki do ochłodzenia. Wtedy nie będzie się rozwalać przy krojeniu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata113 30.08.2010 08:20
smakowita ta babeczka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak