Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet belwederski

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

awokado 4 sztuki
pieczarki 40 dkg
pomidory w zalewie 1/2 szklanki
masło lub margaryna 3 łyżki
jajko 4 sztuki
sok z 1 cytryny
śmietana kremówka 1 szklanka
posiekana zielenina 1 garść
czosnek 2 ząbki
sól, pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet belwederski

Awokado umyć, osuszyć, przekroić na połowy i usunąć pestki. Wydrążyć miąższ, rozgnieść go widelcem i skropić sokiem z cytryny, dobrze wymieszać. Pieczarki oczyścić, drobno poszatkować, skropić resztą soku z cytryny i udusić na 2 łyżkach tłuszczu. Czosnek zmiażdżyć lub drobno posiekać. Pomidory odcedzić z zalewy i rozgnieść widelcem. Śmietanę zmiksować z awokado, połową grzybów, dwoma całymi jajkami i 2 żółtkami oraz pomidorami. Dodać resztę grzybów, zieleninę, czosnek i doprawić do smaku. Pozostałe białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z masą awokadowo-grzybową. Masę przełożyć do natłuszczonej formy keksowej, przykryć dokładnie płatkiem folii aluminiowej i ustawić w większej formie napełnionej wodą. Wstawić do nagrzanego piekarnika (200 stopni) na 60 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 19.11.2011 10:12
pycha
mirosława4 03.10.2011 22:24
ciekawe
kuklik 19.11.2010 21:46
zaciekawiło mnie bardzo
Margo1 30.08.2010 09:20
Na pewno smaczne do spróbowania

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak