Sposób przygotowania

Oczyszczoną i umytą gęś osuszyć. Czosnek posiekać, rozetrzeć z solą, wymieszać z ziołowymi przyprawami. Przygotowaną mieszanką natrzeć gęś z zewnątrz i wewnątrz i tak pozostawić na godzinę. Jabłka umyć, obrać, pokroić w ćwiartki wykrawając gniazda nasienne. Przygotowanymi jabłkami napełnić gęś, zaszyć. Przygotowaną w ten sposób gęś ułożyć w brytfannie, podlać kilkoma łyżkami wody, wstawić do nagrzanego piekarnika, zarumienić. Gdy gęś będzie równomiernie zrumieniona, podlać wódką. Przykryć brytfannę pokrywą, zmniejszyć temperaturę i piec do miękkości (do 3 godzin). Upieczoną gęś pokroić na porcje. Ułożyć na półmisku obkładając jabłkami, ozdobić natką pietruszki. Podawać z dodatkiem pieczonych ziemniaków.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    RenataZ-et

    Na pewno ciekawie smakuje
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    mirosława4

    oj zjadłoby się

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !