Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Papryka po maureańsku

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pikantna papryka 25 dkg
czosnek 10 ząbków
oliwa 1/4 szklanki
sok z 2 cytryn
sól, pieprz do smaku
czarne oliwki bez pestek 1 garść
papryka 1 (kolorowa)

Przepis i sposób przygotowania na: Papryka po maureańsku

Paprykę dokładnie umyć, osuszyć ściereczką i usunąć ogonki oraz gniazda nasienne. Ułożyć na ruszcie i wstawić do nagrzanego piekarnika na 10 minut - skórka powinna nieco ściemnieć. Upieczone gorące papryki zanurzyć na chwilę w lodowatej wodzie i szybko obrać ze skórki. Pokroić na paseczki i przełożyć do salaterki. Czosnek zmiażdżyć lub drobniutko posiekać. Oliwę ubić z sokiem z cytryny, doprawić do smaku i wymieszać z czosnkiem. Polać papryki i dokładnie wymieszać, pozostawić na 10 minut. Przybrać oliwkami i podawać.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mala2021 11.04.2012 15:13
ciekawy pomysł na paprykę
Motorek 29.01.2012 20:29
smaczna
Joanna108
Joanna108 01.01.2012 12:38
może być smaczne
RenataZ-et 25.09.2010 23:32
Proste i pyszne
bogumiła3 17.09.2010 20:51
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak