Sposób przygotowania

Mąkę przesiewamy do miski , robimy dołeczek i wlewamy rozczyn z podgrzanego mleka (3 łyżki) , drożdzy i łyżki cukru.. przykrywamy ściereczką . Gdy drożdze się \"wyruszają\" dodajemy jajko ,żółtka , cukier , szczyptę soli , resztę ciepłego mleka i wyrabiamy starannie ciasto pod koniec wyrabiania dodajemy ciepły , rozpuszczony tłuszczi wyrabiamy ąż ciasto będzie lśniące i będzie odchodzić od ręki. Do ciasta drożdzowego wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową..Po wyrobieniu ciasto przykrywamy ponownie ściereczką i czekamy aż podwoi swą objętość. Następnie wyrośnięte ciasto dajemy na stolnicę , dzielimy na dwie nierówne części większą część rozwałkowujemy i kładziemy na spód blachy posypujemy bułką tartą. na to dajemy borówki - tyle żeby równomiernie pokryć ciasto. Borówki posypujemy 2 łyżkami cukru i na to kładziemy drugą część ciasta w dekoracyjny sposób. Blacha na ciasto powinna być z tych większych prostokątnych ,bo ciasto kładziemy cienko rozwałkowane , ponieważ w trakcie pieczenia wyrasta. Piec w średnio nagrzanym piekarniku ok 30 min , ale to zależy od pieca. Po upieczeniu można polukrować.

Komentarze

  • 1
    14344131_1175334835846825_6586112930612941972_n
    Opublikowano

    Ewa104

    Uwielbiam wszystkie Twoje ciacha z borówkami.
  • 1
    original
    Opublikowano

    krzyniu1984

    bardzo apetycznie wygląda!
  • 1
    original
    Opublikowano

    Koper

    Jak ślicznie wygląda z tym lukrem
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    katarzynka455

    piękne
  • 3
    no-image
    Opublikowano

    traktorek

    piękne
  • 1
    original
    Opublikowano

    Krystyna32

    super
  • 2
    original
    Opublikowano

    teresa18

    bardzo apetyczne
  • 3
    original
    Opublikowano

    anemon

    Rewelacyjne ciasto i bardzo dekoracyjne, a że smaczne to pewnik.
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    owca441

    rewelacja
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    świetne
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    świetne
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    przepi?knie wygl?da... az slinka leci
  • 1
    original
    Opublikowano

    paula99926

    uwielbiam borówki i mam ich w ogrodzie mnóstwo, już dojrzewają i wylądują w takim cieście ;)
  • 1
    original
    Opublikowano

    ankaryba

    super!!!
  • 2
    original
    Opublikowano

    barbara11561

    przepysznie wygląda:)aż ślinka cieknie
  • 2
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    cudnie wyglada
  • 2
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    Aż chce się jeść....
  • 1
    original
    Opublikowano

    Ada-Gaba

    ależ apetyczne
  • 1
    original
    Opublikowano

    wiola333

    bardzo smaczny przepis
  • 1
    original
    Opublikowano

    IKrakowianka

    bardzo lubię takie wypieki
  • 2
    original
    Opublikowano

    Granita

    jak z borówką,to nie dość,że smaczne,ale też bardzo zdrowe
  • 1
    original
    Opublikowano

    Dorota59

    wygląda prześlicznie i na pewno rozpływa się w ustach
  • 2
    original
    Opublikowano

    junox

    bardzo pyszne ciasto
  • 1
    original
    Opublikowano

    IlonaAlbertos

    Wspaniałe ciasto.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !