Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziemniaczane bliny

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 50 dkg
mąka 15 dkg
jajko 4 sztuki
mleko 1 szklanka
sól do smaku
Gałka muszkatołowa mielona Prymat szczypta
tłuszcz do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaczane bliny

Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać, przetrzeć przez sito lub przepuścić przez maszynkę. Dodać mleko, jajka, mąkę, sól i gałkę muszkatołową, dobrze wymieszać. Na niewielkiej patelni stopić tłuszcz i smażyć z dwóch stron niezbyt cienkie bliny. Podawać z dodatkiem sosu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Karolcia12 13.11.2013 08:30
bardzo dobre
PaniMISIOWA 28.11.2010 10:54
apetyczne!
RenataZ-et 27.09.2010 12:50
Na pewno rewelacyjnie smakują takie ziemniaczki z gałką muszkatołową! Warte wypróbowania :)
Joanna108
Joanna108 22.09.2010 12:35
Uwielbiam połączenie ziemniki+gałka muszkatołowa. Dodaję jej do purre oraz do placków po bawarsku, dzięki czemu ziemniaki zyskują nie tylko wyrafinowany smak, ale i wspaniały aromat.
Małgorzata113 29.08.2010 18:36
muszę wypróbowac ten przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak