Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogaliki greckie z serem feta

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto filo 2 op.
jajko 2-3 średnie
ser feta 300 g
masło lub oliwa do smarowania ciasta
tymianek do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
jogurt naturalny

Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki greckie z serem feta

Ciasto filo podzielić na kilka warstw i każdą posmarować oliwą lub rozpuszczonym masłem. Poskładać i lekko rozwałkować, aby warstwy lepiej przylegały. Nakryć ściereczką na kilka minut.

W tym czasie rozgnieść lub zmiksować ser feta z 1 lub 2 jajkami i niewielką ilością jogurtu, aby uzyskać kremowy smarowny farsz. Doprawić pieprzem i tymiankiem.

Ciasto pokroić w podłużne trójkąty, smarować serem i ciasno zwijać. Ułożyć na blasze z papierem do pieczenia, zachować spore odstępy.
Wierzch posmarować jajkiem zmiksowanym z oliwą albo stopionym masłem.

Piec ok.15 minut w temp. 190-200*C, aż nabiorą złotej barwy.
Najlepiej smakują na ciepło - są wtedy bardzo kruche i chrupiące.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anka1988 22.08.2017 20:47
fajne rogaliki, ja jeszcze z wierzchu posypałabym je serem albo kminkiem
bietka 22.08.2017 13:26
smaczne rogaliki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak