Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Beza z letnimi owocami i kremem adwokatowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Beza

białko 8 (z jaj klasy M)
cukier 1,5 szklanki
sok z cytryny 1,5 łyżeczki
skrobia ziemniaczana 1,5 łyżeczki

Krem

śmietana 30% 200 g
cukier puder 2 łyżki
likier adwokat 1/4 szklanki

Owoce

porzeczki czerwone 0,5 kg
poziomki 250 g
maliny świeże 0,5 kg

Porada

Wspaniały deser na lato, krucha, słodka beza z kremem adwokatowym i mnóstwem owoców. Kusi nie tylko swoim smakiem, ale także pięknym wyglądem.

Przepis i sposób przygotowania na: Beza z letnimi owocami i kremem adwokatowym

Kroki postępowania

1
Rozpoczynamy ubijanie białek. Gdy zaczną się pienić, stopniowo, łyżka po łyżce ciągle miksując aż poprzednia partia się nie rozpuści dodajemy cukier.
Krok 1 - Beza z letnimi owocami i kremem adwokatowym foto
2
Postępujemy tak dopóki nie powstanie sztywna, lśniąca piana. Następnie dolewamy sok z cytryny cały czas miksując, później skrobię i miksujemy.
Krok 2 - Beza z letnimi owocami i kremem adwokatowym foto
3
Blachę wykładamy arkuszem papieru do pieczenia. Przykładamy do niej tradycyjny talerz obiadowy i odrysowujemy okrąg ołówkiem.
Krok 3 - Beza z letnimi owocami i kremem adwokatowym foto
4
Pianę stopniowo nalewamy na środek okręgu, wyrównujemy. Wstawiamy do wcześniej nagrzanego do 150 stopni piekarnika i pieczemy przez 40 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę piekarnika do 130 stopni i suszymy bezę przez półtorej godziny. Studzimy całkowicie w uchylonym piekarniku.
Krok 4 - Beza z letnimi owocami i kremem adwokatowym foto
5
Zimną śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier puder.
Do ubitej stopniowo po łyżce dodajemy ser mascarpone ciągle miksując. Na końcu wlewamy adwokat i dokładnie miksujemy. Ostudzoną bezę przełożoną na talerz lub paterę obkładamy dokładnie kremem za pomocą szpatułki również po bokach.
Krok 5 - Beza z letnimi owocami i kremem adwokatowym foto
6
Porzeczki obieramy z szypułek, myjemy na sicie, suszymy ręcznikiem papierowym. Maliny i poziomki również myjemy i osuszamy. Boki bezy dekorujemy porzeczkami wciskając je jedna po drugiej. Wierzch bezy również posypujemy porzeczkami, obkładamy malinami i poziomkami według uznania. Odkładamy na 20 minut do lodówki aby krem lekko stężał i podajemy. Smacznego!
Krok 6 - Beza z letnimi owocami i kremem adwokatowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anka1988 21.08.2017 18:27
świetna propozycja na bezę, apetycznie wygląda tak podana

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak