Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka z pulpetami i brokułem

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Pulpety

mięso mielone 40 dag
cebula 1 szt
jajko 1 szt
bułka czerstwa 1 szt
sól i pieprz do smaku
ząbki czosnku 2 szt
olej do smażenia
ryż 1 woreczek 100 g
brokuł 1 szt

sos beszamelowy

mleko 1/2 lita
mąka pszenna 4 łyzki
masło 4 łyzki
ser żółty 4 łyżki
sól i pieprz do smaku
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z pulpetami i brokułem

Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na 2 łyżkach oleju a bułkę moczymy w wodzie. Do mięsa dodajemy cebulę, odciśniętą bułkę, wbijamy jajko. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy solą, pieprzem.Z powstałej masy formujemy małe pulpety i podsmażamy na patelni. Ryż gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy al dente. Beszamel: masło rozpuścić w rondelku, oprószyć mąką i podgrzać, mieszając często łyżką. Zdjąć garnek z ognia i dolać zimne mleko, stale mieszając. Gotować na małym ogniu około 5 min, aż do zgęstnienia, stale mieszając. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć ryż, wlać połowę sosu beszamelowego,wyłożyć pulpety, brokuł i zalać resztą sosu. Całość posypać serem żółtym i piec 30 minut w piekarniku w temperaturze 180 C

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anka1988 21.08.2017 11:52
smaczna, sycąca zapiekanka, zawiera pyszne składniki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak