Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczeń z wędzonej makreli

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wędzona makrela 500 g
jajko 2-3 szt.
ryż długoziarnisty 100 g
koncentrat pomidorowy do smaku
pasta paprykowa do smaku
płatki owsiane 2-3 łyżki
sól i pieprz do smaku
czosnek do smaku
zioła
cebula duża
olej do smażenia
Do posypania: zioła lub suszone warzywa

Porada

Podawać z dodatkiem ulubionego pieczywa.

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczeń z wędzonej makreli

Ugotować ryż w osolonej wodzie al dente i dokłądnie odsączyć z nadmiaru wody.
Cebulę posiekać i usmażyć na oleju. Obrać mięso z makreli jak najdokładniej oddzielając ości i skórę - zmielić z ostudzoną cebulą. Połączyć z ryżem, jajkami i płatkami owsianymi.
Całosć doprawić do smaku ziołami, solą i pieprzem, czosnkiem oraz pastą paprykową i koncentratem pomidorowym.
Masę przełożyć do jednorazowych foremek aluminiowych albo do keksówki wyłożonej folią aluminiową i posmarowanej olejem. Wierzch posypać przyprawą ziołową albo suszonymi warzywami.

Zapiekać w gorącym piekarniku ok. 45 minut. Ostudzić i schłodzić przed podaniem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak