Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

szynka w musztardzie duszona do pieczywa...

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szynka wieprzowa 1,5 kg
Musztarda sarepska Prymat 6 łyżek
Przyprawa do wieprzowiny klasyczna Prymat 1 opakowanie
olej rzepakowy 1/2 szklanki
woda 1-2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: szynka w musztardzie duszona do pieczywa...

Kroki postępowania

1
szynkę bez kości dobrze umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, zwinąć ciasno w roladę i sznurkiem lub grubszą nicią obwiązać, musztardę wymieszać z olejem i przyprawą do wieprzowiny, natrzeć dobrze całą szynkę, schować do lodówki zawiniętą w woreczek najlepiej na całą noc
Krok 1 - szynka w musztardzie duszona do pieczywa... foto
2
w garnku na 2 łyżkach oleju zrumienić z każdej strony mięso
Krok 2 - szynka w musztardzie duszona do pieczywa... foto
3
wlać wodę i pod przykryciem po zagotowaniu dusić do miękkości mięsa około 1,5-2 godziny na małym ogniu, kilka razy mięso obrócić w trakcie duszenia, jeśli potrzeba to podlać więcej wody
Krok 3 - szynka w musztardzie duszona do pieczywa... foto
4
szynkę wystudzić najlepiej kilka godzin w lodówce, zdjąć sznurek, kroić na plasterki - szynka jest miękka i krucha, przypomina tzw. "szarpane" mięso, do pieczywa najlepszym dodatkiem........SMACZNEGO!!!
Krok 4 - szynka w musztardzie duszona do pieczywa... foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak