Sposób przygotowania

Podane ilości składników można zwiększyć wg. potrzeby. Gruszki umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Wszystkie owoce zasypać cukrem, dodać wodę i zagotować. Odstawić w chłodne miejsce na noc. Następnego dnia całość zagotować i gotować na wolnym ogniu często mieszając tak długo aż kropla konfitury upuszczona na zimny talerzyk skrzepnie (próbę można powtarzać co jakiś czas do skutku). Gotowe konfitury przełożyć do małych słoików i od razu zamknać.

Komentarze

  • 1
    wp_20160725_14_26_53_pro_li
    Opublikowano

    ZEWA

    Uwielbiam borówki, jednak w moim rejonie jest ich brak, a kupne to nie to co świeże
  • 1
    original
    Opublikowano

    pioge7

    mmmmm pycha
  • 3
    original
    Opublikowano

    anemon

    W mojej okolicy również nie ma niestety borówek. A szkoda, bo konfitura zapowiada się pysznie.
  • 0
    original
    Opublikowano

    mala2021

    warto spróbować
  • 2
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    robiłam takie konfitury są przepyszne ale ostatnio coraz mniej borówek rośnie w lesie,a szkoda.....

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !