Przepis i sposób przygotowania na: Tort sałatkowy z tuńczykiem
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na pianę. Żółtka przełożyć do wysokiego naczynia, dodać szpinak, olej oraz obrany czosnek i całość rozdrobnić blenderem na gładką masę. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz pieprz i całość zmiksować. Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać aż składniki połączą się. Masę szpinakową podzielić na 3 części. Formę do pieczenia o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać masę szpinakową. Upiec 3 krążki w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.
Sałatka:
Tuńczyka odsączyć z zalewy i rozdrobnić widelcem, kukurydzę odsączyć z zalewy najpierw na sicie, a potem na ręczniku papierowym, ogórki konserwowe pokroić w kostkę i również dobrze odsączyć z soku, por pokroić w półplasterki, jajka ugotować na twardo, obrać i zetrzeć na tarce osobno białka i osobno żółtka.
Przygotowanie:
Tuńczyka połączyć z 3 łyżkami majonezu, dodać sól oraz pieprz i wymieszać. Tak przygotowaną pastę wyłożyć na szpinakowym krążku. Przykryć drugim szpinakowym krążkiem. Kukurydzę połączyć z ogórkiem, dodać 2 łyżki majonezu, sól oraz pieprz, wymieszać. Całość wyłożyć na szpinakowy krążek i przykryć kolejnym szpinakowym krążkiem. Białka jaj połączyć z porem, dodać 2 łyżki majonezu, sól oraz pieprz, wymieszać. Wyłożyć na wierzch torta. Na koniec całość posypać żółtkiem.