Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kulebiak z kaszą gryczaną

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 1 szklanka
cukier 2 łyżki
sól
drożdże 5 dag
mąka 2 szklanki
olej 7 łyżek
kasza gryczana 2,5 szklanki
cebula 1 sztuka
śmietana 3 łyżki
jajko 3 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Kulebiak z kaszą gryczaną

Z drożdży, cukru i połowy mleka zrobić rozczyn. Dokładnie wymieszać i odstawić na ok. 30 min w ciepłe miejsce. Przygotowany zaczyn łączymy z mąką i przygotowujemy ciasto drożdżowe. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Farsz: kaszę gotujemy, cebulę siekamy podsmażamy na oleju, łączymy z kaszą - studzimy. Dodajemy śmietanę, żółtka oraz ubitą pianę z białek - całość delikatnie mieszamy Doprawiamy do smaku.
Kiedy ciasto wyrośnie rozrabiamy ponownie i dzielimy na dwie części. Rozwałkowujemy. Pierwszy placek kładziemy na blaszce a na niego farsz, przykrywamy farsz drugim plackiem. Pieczemy

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Misiakova 25.06.2012 07:46
ciekawe danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak