Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

RATATOUILLE

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki podstawowe

bakłażan nieduży
cukinia 2 średnie
papryka czerwona średnia
papryka zielona średnia
pomidor 2 duże
cebula 2 małe
czosnek 2 ząbki

Przyprawy i dodatki

sól
olej 6 łyżek
Zioła prowansalskie suszone Prymat 2 łyżeczki
natka pietruszki pęczek, posiekana
pieprz świeżo mielony

Przepis i sposób przygotowania na: RATATOUILLE

Bakłażana kroję w kostkę, mieszam z łyżką soli, odstawiam na 30 minut, następnie odcedzam na durszlaku z puszczonego soku. Opłukuję pod zimną wodą, osuszam.
Papryki dzielę na ćwiartki, oczyszczam z gniazd nasiennych, kroję w paseczki.
Cukinię kroję w około centymetrowe plastry, cebulę w większą kostkę, czosnek rozgniatam nożem.
Pomidory sparzam, obieram ze skórki, kroję w większe kawałki.
Na patelni rozgrzewam dwie łyżki oleju, podsmażam cukinię po 2 minuty z każdej strony, przekładam do garnka.
Na łyżce oleju podsmażam paprykę około 4 minuty, co jakiś czas mieszam, przekładam do garnka.
Na dwóch łyżkach oleju smażę bakłażana przez 5 minut, często mieszam. Dokładam do podsmażonych wcześniej warzyw.
Na pozostałym oleju szklę cebulę wraz z czosnkiem. Dodaję pomidory, zioła prowansalskie i garść natki pietruszki, smażę około 10 minut.
Pomidory przekładam do garnka, zagotowuję, gotuję pod przykryciem kolejne 10 minut (w trakcie przemieszać 2-3 razy). Danie doprawiam do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem, wsypuję pozostałą natkę, mieszam.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak