Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ratatouille

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bakłażan 1 szt
cukinia 1 szt
papryka czerwona 1 szt
papryka zielona 1 szt
papryka żółta 1 szt
cebula 2 szt
pomidory 1 kg
czosnek 2 ząbki
natka pietruszki 6 gałązek
bazylia świeża 6 gałązek
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka
sól
pieprz
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Ratatouille

Bakłażana pokroić w kostkę, posypać solą, przełożyć na cedzak i zostawić na 30 minut aby puścił sok.
Cukinię pokroić na centymetrowe plasterki i podsmażyć na patelni, na oleju przez około 2-3 minuty. Przełożyć do większego garnka.
Paprykę oczyścić, pokroić na paski ( u mnie wcześniej obrana ze skórki) i podsmażyć na patelni na oleju przez około 5 minut. Przełożyć do większego garnka.
Na patelni, na oleju podsmażyć przez około 5 minut bakłażana. Przełożyć do garnka z warzywami.
Cebulę obrać i posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Na patelni, na oleju podsmażyć przez około 5 minut cebulę i czosnek. Następnie przełożyć do garnka z warzywami.
Pomidory obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Przełożyć na patelnię i smażyć przez około 10 minut. Następnie przełożyć do garnka z warzywami.
Warzywa dusić pod przykryciem przez około 10 minut, od czasu do czasu je mieszając.
Na koniec dodać posiekaną bazylię oraz natkę pietruszki. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 17.08.2017 09:45
Pomysłowo i na pewno smacznie;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak