Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułki drożdżowe z czerwoną porzeczką

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto drożdżowe

mąka 3 i 1/2 szk
drożdże suche 7 g
mleko 1 szk
jajko 1 szt
cukier 1/2 szk
cukier waniliowy 1 łyżka
olej 1/4 szk
sól 1 szczypta

Nadzienie z czerwonej porzeczki:

czerwona porzeczka 3 szk
mąka ziemniaczana 1 łyżka
cukier puder 3 łyżki

Kruszonka:

mąka 4 łyżki
cukier 4 łyżki
masło 5 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Bułki drożdżowe z czerwoną porzeczką

Mąkę wymieszać z drożdżami. Następnie dodać mleko, jajko, cukier, cukier waniliowy, olej i sól. Zagnieść miękkie i elastyczne ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na około 1,5 h aby podwoiło swoją objętość. Po tym czasie ciasto krótko wyrobić i odrywać średniej wielkości kulki. Kulki spłaszczać i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 45 minut. Po tym czasie środek ciasta docisnąć dnem szklanki.
Porzeczki oczyścić, delikatnie wymieszać z mąką ziemniaczaną, napełniać środki bułek i posypać cukrem pudrem.
Masło roztopić w rondelku, dodać cukier i mąkę. Powstałą kruszonką posypać bułki.
Piec 12-15 minut w temperaturze 220 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak