Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Półfrancuskie ciastka z budyniem.

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka tortowa 2 szklanki
masło lub margaryna 25 dag
jajko 1 sztuka
śmietana 12% pół szklanki

Krem budyniowy

galaretka owoce leśne 1 sztuka
cukier 2 łyżki
budyń waniliowy 1 sztuka
mleko 500 ml

Dodatkowo

mąka pszenna do posypania stolnicy
cukier puder do oprószenia ciastek
borówka amerykańska według uznania

Porada

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wychodzi około 16- 20 przełożonych ciastek.

Przepis i sposób przygotowania na: Półfrancuskie ciastka z budyniem.

Takie pyszne i bardzo proste w wykonaniu półfrancuskie ciastka polecam Wam na podwieczorek. Warstwowe ciasto, galaretkowy budyń i mnóstwo pachnących borówek prosto z krzaczka. Biegnijcie do kuchni jeszcze zdążycie zrobić, zamiast borówek mogą być inne owoce np. maliny i malinowa galaretka do budyniu. Przepis bardzo polecam. Zapraszam :)

Wykonanie:

1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na co najmniej 60 minut. Następnie schłodzone ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i kroimy w kwadraty o wielkości takiej jakiej chcemy mieć ciastka. Następnie układamy ja blaszkach do pieczenia ( blaszek niczym nie wykładamy ) i pieczemy w temperaturze 190 stopni do zrumienienia przez około 20-25 minut. Upieczone kwadraty dokładnie studzimy.

2. Krem: W połowie mleka rozpuszczamy budyń. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, wlewamy rozpuszczony budyń i gotujemy mieszając do zgęstnienia, następnie zdejmujemy z ognia, wsypujemy galaretkę w proszku i energicznie mieszamy, aż się cała rozpuści. Tak przygotowany krem odstawiamy na kilka minut do lekkiego przestygnięcia.


3. Przekładanie: Kwadraty ciasta przekładamy letnim kremem i oprószamy obficie cukrem pudrem. Dekorujemy borówkami ( wcześniej umytymi i osuszonymi ).

4. Podanie: Podajemy i smacznego życzę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 15.08.2017 15:30
Zawsze są dobre.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak