Sposób przygotowania

Ciasto: Przesiać mąkę, dodać rozpuszczone masło, cukier, jajko i proszek do pieczenia. Zmiksować wszystkie składniki do uzyskania jednolitej konsystencji. Wyłożyć ciasto do wysmarowanej tłuszczem tortownicy i uformować spód.

Piec przez 15 minut w temperaturze 180°C.
Masa serowa: Trzykrotnie zmielony twaróg utrzeć z żółtkami i cukrem, aż do uzyskania jednolitej i puszystej masy. Następnie stopniowo dodawać mleko i masło. Aby zapobiec pękaniu sernika, należy unikać jego napowietrzenia, co oznacza, że nie można go zbyt długo ubijać.
Osobno ubić pianę z białek, dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać, aby nadać masie lekkości.
Wyłożyć masę na wcześniej lekko podpieczony spód ciasta i posypać drylowanymi i odsączonymi wiśniami.

Piec w temperaturze 180°C przez około godzinę.

Aby uniknąć przypalenia ciasta, po około 20 minutach można je przykryć folią lub papierem do pieczenia.
Przepis poleca
Sweet Family

Porada autora

Po zakończeniu pieczenia pozostawić sernik na 5-10 minut w wyłączonym piekarniku, aby ciasto zbyt mocno nie opadło.

Komentarze

  • 0
    ja
    Opublikowano

    Bożena Matuszczyk

    Fajny serniczek.Bardzo często robię z wiśniami bo wszyscy bardzo lubimy.Jest jednym z najlepszych ciast.;)
  • 0
    1
    Opublikowano

    Ola1984

    Bajecznie wygląda :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !