Sposób przygotowania

Mąkę przesiać i połączyć z masłem pokrojonym na małe kawałki. Do masy dodać przesiany cukier puder, szczyptę soli, żółtko oraz jogurt. Ciasta nie należy wyrabiać zbyt długo. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 30 minut.

W międzyczasie z truskawek usunąć szypułki i pokroić na połówki. Owoce wymieszać w misce, dodać cukier oraz mąkę ziemniaczaną.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 6 milimetrów (okrągły placek o średnicy około 30 cm). Ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozłożyć na cieście nadzienie truskawkowe odcedzone z nadmiaru soku, pozostawiając około 5-centymetrowy margines. Brzegi ciasta zawinąć na owocowe nadzienie, posmarować białkiem i posypać brązowym cukrem.

Piec w temperaturze 180°C przez około 35-40 minut. Upieczone ciasto pozostawić do wystygnięcia. Udekorować cukrem pudrem.

Porada autora

Galette można również przygotować z innymi owocami, takimi jak: brzoskwinie, śliwki, rabarbar, itp.

Komentarze

  • 0
    1
    Opublikowano

    Ola1984

    Pyszna tarta :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !