Sposób przygotowania

Przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia oraz sodę. W osobnej misce ubić na sztywną pianę białka z cukrem. Dodać żółtka, olej, mleko, sok z cytryny oraz otartą skórkę z cytryny. Mieszać tylko do połączenia się składników, aby zachować puszystość masy. Na koniec wymieszać z suchymi składnikami. Przełożyć ciasto do papilotek i piec w temperaturze 180°C przez około 30 minut.

Po upieczeniu pozostawić muffinki do wystygnięcia. W międzyczasie przygotować lukier. Do miseczki z cukrem pudrem wlać sok z połowy cytryny i ucierać przy pomocy łyżeczki, aż powstanie gładka masa. Lukier rozprowadzić po muffinkach, na koniec dekorując je otartą skórką z cytryny.
Przepis poleca
Sweet Family

Porada autora

Muffinki można również udekorować cukrem pudrem.

Komentarze

  • 0
    1
    Opublikowano

    Ola1984

    Idealne do kawy :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !