Sposób przygotowania

Białka ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier, a następnie żółtka i gorącą wodę. W osobnej misce przesiać obie mąki, kakao i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Połączyć delikatnie masę jajeczną z suchymi składnikami.

Przelać płynną masę do natłuszczonej okrągłej formy z tzw. kominem (średnica 24 cm). Piec w temperaturze 180°C przez około 30 minut. Sprawdzić patyczkiem lub wykałaczką, czy ciasto się upiekło. Jeśli patyczek jest suchy – ciasto gotowe.

Wystudzone ciasto przełożyć na deskę, a następnie odkroić jego spód (wysokość ok. 1,5 cm). Pozostałą część ciasta przełożyć do czystej formy wyłożonej folią spożywczą. Wydrążyć łyżką miąższ biszkoptowego ciasta, pozostawiając ścianki o grubości nie mniejszej niż 1 cm. Zagłębienie po cieście wypełnić miękkimi lodami waniliowymi. Całość przykryć odkrojonym wcześniej spodem ciasta, zabezpieczyć folią spożywczą i mrozić przez co najmniej 2-3 godzin.

Tuż przed podaniem zmrożone ciasto udekorować roztopioną i wystudzoną gorzką czekoladą.
Przepis poleca
Sweet Family

Porada autora

Ciasto można również udekorować owocami sezonowymi oraz listkami mięty.

Komentarze

  • 0
    ja
    Opublikowano

    Bożena Matuszczyk

    Wygląda bardzo apetycznie i kusząco.;)
  • 0
    received_575618672618645
    Opublikowano

    jejkuchnia

    Wow! Ekstra! Zjadłabym bardzo chętnie, mniam... :)
  • 0
    ania
    Opublikowano

    anka1988

    a to ciekawa propozycja, fajna sprawa, dla mnie ciasto, dla syna - lody :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !