Sposób przygotowania

Do przesianej mąki dodać proszek do pieczenia. W osobnej misce ubić pianę z białek, stopniowo dodając cukier. Gdy piana będzie gotowa, dodać żółtka, rozpuszczone i schłodzone masło oraz jogurt.
Delikatnie wymieszać suche i mokre składniki, tak aby ciasto pozostało dobrze napowietrzone, dzięki czemu wyjdzie lekkie i puszyste.
Formę do pieczenia wysmarować masłem i lekko oprószyć ją kaszą manną lub bułką tartą. Przelać ciasto do naczynia i ułożyć na nim pokrojone na połówki truskawki.

Piec w temperaturze 180°C przez około 40 minut.

Po zarumienieniu się wierzchniej części sprawdzić patyczkiem lub wykałaczką, czy ciasto się upiekło. Jeśli patyczek jest suchy – ciasto gotowe.

Wystudzone ciasto udekorować cukrem pudrem.
Przepis poleca
Sweet Family

Porada autora

Ciasto można również przygotować z innymi owocami sezonowymi, takimi jak: śliwki, rabarbar, itp.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !