Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

tarta ryżowo jabłkowa

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 200 g
masło 100 g
jajko 1 sztuka
rodzynki 1/2 szklanki
mleko 2/3 szklanki
mąka ziemniaczna 1 łyżeczka
jabłko 1 sztuka
cukier 3 łyżeczki
cynamon Prymat
sól
marmolada 2 jabłkowa
ryż 1 (ugotowany)

Przepis i sposób przygotowania na: tarta ryżowo jabłkowa

1. z mąki, masła, 1 łyżeczki cukru, jajka i szczypty soli zagnieść ciasto,
2. uformować kulkę i włożyć na 1-2 godziny do lodówki,
3. po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim blaszkę, wykleić ciastem też boki blaszki by powstał kołnierz,
4. po nakłuwać ciasto widelcem i piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza przez 20 min,
5. mleko wlewamy do garnka, dodajemy ryż i chwilę gotujemy,
6. rodzynki moczymy chwilę w gorącej wodzie, odcedzamy dodajemy do ryżu razem z marmoladą, mieszamy,
7. dodajemy łyżeczkę cukru i cynamon
8. mąkę rozrabiamy z odrobiną wody, dodajemy do masy, jeszcze chwilę gotujemy mieszając,
9. masę wylewamy na ciasto, pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni celcjusza przez 20 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Karolcia12 01.12.2013 19:22
pyszna, aż ślinka cieknie
Jolanta40 16.11.2011 10:08
fantastyczne
Ewa104 21.05.2011 12:59
Lubię Twoje przepisy za oryginalność i ciekawe połączenia.Jem je oczami.
PaniMISIOWA 14.12.2010 19:02
piękna
bietka 10.10.2010 07:55
Muszę spróbować:)
ZEWA 08.09.2010 16:39
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak