Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z malinami i rabarbarem

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

tarta

mąka pszenna 15 dkg
orzechy włoskie 5 dkg
cukier puder 2 łyżki
żółtko jajek 1 szt
śmietana 1 łyżka
masło 10 dkg
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki

mus owocowy

rabarbar 50 dkg
maliny świeże ilość dowolna
galaretka czerwona 1 szt
cukier
cukier waniliowy 2-3 łyżeczki
woda 1/2 szklanki

dodatkowo

śmietana 30% 250 ml
cukier 2 łyżeczki
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z malinami i rabarbarem

Wykonanie ciasta

Masło siekamy ze wszystkimi składnikami i szybko zagniatamy ciasto.

Formę lekko smarujemy tłuszczem obsypujemy bułką tartą.

Ciasto wałkujemy w okrąg .Ciastem wyklejamy formę.
Ciasto nakłuwamy widelcem .
Formę wkładamy do lodówki aby ciasto schłodzić.

Przed pieczeniem nakrywamy ciasto folią aluminiową i wysypujemy np fasolę.

Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika 175 st i pieczemy około 15 minut.

Z podpieczonego ciasta zdejmujemy folię i jeszcze podpiekamy na złoty kolor około 10 minut
Ciasto wyjmujemy z formy studzimy.

Rabarbar myjemy kroimy w małe kawałeczki dajemy do garnka dodajemy maliny u mnie mrożone dodajemy cukier waniliowy wlewamy wodę stawiamy na kuchence i smażymy .
Cały czas mieszamy aby się nie przypaliło . Bardzo szybko powstanie mus z owoców można je zmiksować.Do gorącego musu wsypujemy suchą galaretkę mieszamy jeżeli chcemy aby mus był bardziej słodki dodajemy trochę cukru .Mus studzimy.
Żelatynę moczymy w zimnej wodzie mieszamy zostawiamy aż napęcznieje zalewamy wrzątkiem mieszamy i studzimy.Wody za kazdym razem mało .
Ubijamy śmietanę z cukrami pod koniec ubijania wlewamy żelatynę.
Przygotowaną śmietanę wkładamy do lodówki na chwilę .Śmietanę przekładamy do rękawa cukierniczego .
Na cieście robimy rozetki .Do środka wkładamy chłodny mus .
Ciasto wkładamy do lodówki aby mus trochę stężał.
Na musie robimy ozdobne paski z pozostałej śmietany .
Tartę wkładamy na kilka godzin aby mus dobrze stężał

POLECAM!!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 25.08.2017 16:59
ślinka leci na widok tak smacznego ciasta
gusia1000 01.08.2017 00:54
Dobra tarta.
gosia56 28.07.2017 10:26
Bardzo dziękuję za miłe komentarze;)
Ola1984 28.07.2017 09:10
Smakowicie wygląda :)
Jagódka17
Jagódka17 27.07.2017 17:55
wygląda na prawdę obłędnie
Wiktoria29 27.07.2017 16:57
maliny i rabarbar...mmmm....musiało być pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak