Przepis i sposób przygotowania na: Paprykowy kurczak pieczony z ziemniakami
Kurczaka umyć i osuszyć. W miseczce wymieszać olej z sokiem wyciśniętym z cytryny oraz resztą przypraw. Kurczaka dokładnie natrzeć przygotowaną marynatą z zewnątrz i wewnątrz. W środek kurczaka włożyć przekrojoną połówkę czosnku oraz pozostałą po wyciśnięciu soku skórkę cytryny. Pod skórę na piersiach włożyć część schłodzonego masła, resztę umieścić wewnątrz kurczaka. Nóżki kurczaka związać. Mięso pozostawić do zamarynowania na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Kurczaka wyjąć z lodówki na minimum 1 godzinę, przed pieczeniem, aby uzyskał temperaturę pokojową. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Piec przez ok. 20 minut, zmniejszyć temperaturę do 175 stopni i piec mięso jeszcze przez ok. 1 godzinę i 25 minut. Na godzinę przed końcem pieczenia dorzucić do kurczaka wyszorowane i zamarynowane w oleju, soli i rozmarynie ziemniaki. W trakcie pieczenia kurczak 2-3 razy polać sosem powstałym podczas pieczenia. Po upieczeniu pozostawić mięso na ok. 10 minut, aby soki wewnątrz równomiernie się rozeszły. Pokroić na porcję i podawać z pieczonym ziemniakami i surówką lub sałatą.