Przepis i sposób przygotowania na: Czerwone ziemniaki pieczone w całości z szynką parmeńską i serem wędzonym, podane z masełkiem czosnkowym
Szynkę parmeńską oraz ser wędzony pokroić na kawałki. Włożyć je naprzemiennie w miejsca nacięć.
Dwie łyżki masła wymieszać z papryką ostrą, słodką, solą oraz pieprzem. Natrzeć masłem ziemniaki. Ułożyć je w naczyniu żaroodpornym, przykryć folią aluminiową i piec przez około 50 minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem. Następnie zdjąć folię, zwiększyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze przez około 15 minut.
W międzyczasie gdy ziemniaki się pieką, przygotować masełko czosnkowe. Pozostałą część masła (musi być miękkie) wrzucić do miski, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, sól himalajską oraz pieprz. Ugniatać widelcem do momentu połączenia się składników. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki i mieszać jeszcze przez chwilę.
Gorące ziemniaki podawać z masłem czosnkowym.
Smacznego :)