Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rosół z kaczki

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kaczka skrzydła,korpus,szyja i udka
marchew 2 szt
por 1 szt
seler 1/4 szt
natka pietruszki 1 duży pęk
cebula 1 szt
Liść lubczyku suszony Prymat 1 gałązka
pieprz 10 - 12 kulek
ziele angielskie 4-5 kulek
Liść laurowy suszony Prymat 2-3 szt
sól
pieprz

Porada

Rosół z kaczki jest bardzo tłusty więc zbieram z niego wierzchnią warstwę.

Przepis i sposób przygotowania na: Rosół z kaczki

Mięso myjemy i wkładamy do garnka. Zalewamy woda i stawiamy do gotowania. Obierany seler i pietruszkę i dodajemy do mięsa trochę solimy i gotujemy na małym ogniu.
Można zebrać pojawiające się szumowinki. Cebulę kroimy na pół albo w grube plastry i opiekamy na suchej patelni.
Natkę pietruszki płuczemy(troszkę można zostawić do posypania na talerz) a resztę razem z cebulą, liściem laurowym, pieprzem i zielem angielskim dodajemy do rosołu.
Gotujemy do miękkości mięsa ok 1 1/2 - 2 godz. Doprawiamy do smaku dość mocno i podajemy z ugotowanym makaronem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

katarzynka455 20.07.2017 14:42
Dziękuję:) ja też lubię choć muszę go ''oddtłuszczać '':)
Ola1984 20.07.2017 13:14
Uwielbiam rosół z kaczki, lub z jej dodatkiem. Zawsze taki właśnie robię :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak