Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chrupiące placki ziemniaczane z sosem szpinakowym

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

ziemniaki 1,5 kg
cebula biała 1 szt.
jajko 2 szt
mąka pszenna 2 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
parmezan starty 10 dag
czosnek 3 ząbki
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia

Składniki na sos

szpinak świeży 30 dag
śmietana 3/4 szklanki/36 %
śmietana 18 proc 1/2 szklanki
czosnek 2 ząbki
sól i pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Chrupiące placki ziemniaczane z sosem szpinakowym

Wykonanie sosu:
Zagotować śmietanę kremówkę do zgęstnienia. Następnie dodać pokrojony szpinak i dusić powoli około 5 minut, po czym ostudzić. Dodać kwaśną śmietanę, przyprawić, połączyć z zmiażdżonym czosnkiem, wymieszać i podawać do placków.
Wykonanie placków:
Ziemniaki obrać, zetrzeć razem z cebulą i odlać nadmiar soku. Dodać rozbełtane jajka, starty ser, mąkę z bułką tartą, zmiażdżony czosnek i przyprawy do smaku, p[o czym dokładnie wymieszać. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na zloty kolor. Podawać na ciepło z przygotowanym sosem szpinakowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

danielek 11.02.2019 08:18
Super fajowe :)
Ola1984 19.07.2017 13:50
Pyszne placuszki :)
Róża1 19.07.2017 00:27
poproszę o pysznego placuszka z takim smacznym dodatkiem :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak