Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

EKSPRESOWE PASZTECIKI Z POREM I JAJKIEM

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki podstawowe

ciasto francuskie 275 g
por średni, jasnozielona i biała część
jajko 3
słonecznik ziarna mała garść
natka pietruszki mała garść posiekanej

Przyprawy i dodatki

sól i pieprz
masło łyżka
żółtko jajek 1
śmietana 2 łyżki
jogurt naturalny łyżka

Porada

Zamiast jogurtu można dodać jeszcze jedną łyżkę śmietany.

Przepis i sposób przygotowania na: EKSPRESOWE PASZTECIKI Z POREM I JAJKIEM

Jajka gotuję na twardo, ścieram na tarce o dużych oczkach.
Pora kroję w cienkie półplasterki, podsmażam na maśle.
Podsmażonego pora łączę z jajkami, śmietaną i jogurtem. Doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Farsz rozkładam na połowie ciasta, zwijam (jak roladę, ale bardziej płasko).
Ciasto dzielę na kawałki, na każdym robię delikatne paski nożem. Smaruję rozmąconym żółtkiem jajka, posypuję ziarnami słonecznika i natką pietruszki.
Tak przygotowane paszteciki układam na papierze do pieczenia, piekę około 20-25 minut w 180 stopniach (aż ciasto się zarumieni).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jejkuchnia 19.07.2017 13:29
Dziękuję. ;)
Róża1 19.07.2017 00:30
poproszę takiego pysznego pasztecika :-) . fajny przepis !
jejkuchnia 19.07.2017 00:27
Ja też bardzo lubię. Zawsze można zrobić coś fajnego w krótkim czasie. :)
SzczyptaChili 18.07.2017 21:44
Uwielbiam ciasto francuskie , pyszne cuda można wyczarować , fajny pomysł :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak